Långt i från allt som kommer i dina RSS-prenumerationer är intressant. Detsamma gäller innehållet i nyhetsbrev och det som dem du följer på Twitter skriver om. Det är därför varken önskvärt eller möjligt att läsa allt. De här källorna representerar därför ett inflöde. Vad du behöver göra är att hitta ett sätt att upptäcka det som verkar intressant i inflödet och flytta det till en inkorg. Det som hamnar i inkorgen går du sedan igenom och värderar.
I takt med att du hittar allt fler flöden du vill hålla koll på behöver du också skaffa dig strategier för att hantera det som dyker upp i dem. En av de viktigaste är att skilja inflöde från inkorg.
Långt i från allt som kommer i dina RSS-prenumerationer är intressant. Detsamma gäller innehållet i nyhetsbrev och det som dem du följer på Twitter skriver om. Det är därför varken önskvärt eller möjligt att läsa allt. De här källorna representerar därför ett inflöde.
Vad du behöver göra är att hitta ett sätt att upptäcka det som verkar intressant i inflödet och flytta det till en inkorg. Det som hamnar i inkorgen går du sedan igenom och värderar.
Vissa likheter med e-post... #
En del av det som dyker upp i inkorgen i ditt e-postprogram känner du direkt igen som spam, annat läser du omgående eftersom det är chefen som är avsändaren och ärenderaden skriker "VIKTIGT". Däremellan hamnar mail från andra avsändare med andra ärenderader. En del svarar du på senare samma dag, andra får vänta. Somliga mail sparar du som referensmaterial, mycket slängs direkt.
De tjänster och program du kan använda för omvärldsbevakning, som RSS och Twitter, hanterar du på samma sätt:
- Du blir uppmärksammad på att något kan vara intressant. Det kan vara en ny rubrik från en sajt du gillar eller en ny tweet från ett konto du följer.
- Du behöver göra en bedömning om innehållet verkligen är intressant.
- Det som är intressant tar du hand om på lämpligt sätt: Läser, sparar, skickar vidare, skriver upp på att-göra-listan.
...men också en stor skillnad #
Jämfört med e-posten finns det dock en väsentlig skillnad. Sannolikt har du som ambition att kasta åtminstone ett öga på allt som dyker upp i din inkorg i e-postprogrammet för att vara säker på att inte missa något viktigt. Inledningsvis kan du ha samma ambition i din omvärldsbevakning också, men i takt med att du lägger till allt fler källor kommer du antagligen att märka att du tvingas tänka om. Tiden räcker helt enkelt inte till.
När den dagen kommer då du märker att du inte hinner läsa allt som kommer i dina flöden behöver du göra något åt situationen. Det uppenbara är att göra dig av med några källor för att på så sätt minska inflödet. De inflöden du behåller sorterar du efter prioritetsordning. De flesta RSS-läsare för att stoppa in prenumerationerna i olika mappar, på Twitter finns möjligheten att skapa listor med olika konton. Stoppa de RSS-flöden som oftast ger dig vad du vill ha i en mapp, resten i en annan. Ta dig igenom inflödet i prioritetsordning. Har du ont om tid, nöj dig med de viktigaste källorna.
Det kan också finnas anledning att ge dig ut på jakt efter nya redaktörer, antingen i form av människor eller tjänster, som hjälper dig att filtrera fram guldkornen.
Inflödet kräver ingen energi #
Ett annat förslag är att separera jakten på saker som ser intressanta ut från tiden då du läser och tar reda på om de verkligen är intressanta. Det finns flera anledningar till det här:
- För det första är det en tempofråga. Att läsa är en långsam aktivitet, att skumma rubriker i RSS-läsaren eller det senaste på Twitter går snabbare.
- För att bedöma om något har potential att vara intressant behöver du inte särskilt mycket energi eller koncentration. Att läsa en längre artikel och verkligen förstå och ta till sig innehållet kräver en helt annan insats.
- Genom att separera jakten på det som verkar intressant från själva läsandet, tittandet eller lyssnandet blir det också möjligt att slänga ett öga i RSS-läsaren när du sitter i en telefonkö eller när det är en kvart kvar tills nästa möte börjar.
Skaffa en inkorg #
Mellan hitta och läsa/titta/lyssna behöver du därför en mellanstation, en plats där du samlar det som verkar intressant. Många RSS-läsare har en funktion för att spara artiklar, på Twitter finns möjligheten att stjärnmärka, på Youtube kan du skapa spellistor. Alla är alternativ som fungerar, men det finns ett ännu bättre: Att skaffa en inkorg för allt som verkar intressant. När det är dags att läsa slipper du då att kolla RSS-läsaren, twitterfavoriterna och de länkar som du mailat dig själv.
På samma sätt som RSS-läsaren blir ett ställe att titta på för att se allt nytt från de källor du är intresserad av blir den här inkorgen ett ställe att titta på för att hitta det som du bedömt har potential.
Den här samlade inkorgen kan vara något enkelt, som en mapp i e-postprogrammet där du sparar länkar som du skickar till dig själv, eller en mer avancerad lösning som exempelvis Evernote eller bokmärkestjänsten Pinboard.
Det här är ett i en serie av blogginlägg som handlar om arbetet med en uppdaterad version av Internetguiden Flöden, kvitter och statusuppdateringar – om omvärldsbevakning på nätet. Du kan läsa mer här.